Idén nyáron 17 ezren vándortáboroztak

2023.10.20.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár 2017-ben egy régi hagyományt felélesztve indította útjára a Vándortábor Programot, melyben felső tagozatos és középiskolás diákok fedezhetik fel a teljesítmény örömét, hazánk természeti kincseit és kulturális értékeit. 2023 nyarán 38 útvonalon indultak el a táborok, amelyből 192 erdei gyalogos, 240 kerékpáros, 145 vízi és 59 zarándoktábor volt. Az idei évben a vízi, a kerékpáros és a zarándok táborban is indultak új útvonalak. A kerékpárosok új élményként felfedezhették a Békési kastélyokat és a Zselic szépségeit, a vízi vándorok barangolhattak az Alsó-Tiszán, a zarándoklók pedig Mánfa-Máriagyűd útvonalon erősödhettek fizikailag és lelkileg. A Körösök vidékét 25 tábor vízen és két keréken járhatta be, Dél-Zalában pedig 15 turnust gyalogos és vízi kalandok is vártak. Ebben az évben összesen 676 egyhetes turnus valósult meg.

Az idén a kerékpáros vándortáborban egy finn cserkész csoport is kalandozott a Dél-Bakony útvonalon, de a hallássérültek, a Parafitt Sportegyesület, valamint a Mozgásjavító Általános Iskola diákjai is életre szóló élményeket szereztek a vízi, és a bringás táborokban. A vándortáborozók most is 90 százalékos kedvezménnyel utaztak a MÁV és a GYSEV járatain.

A táborok részvételi díja 43 ezer forint volt a diákok számára, amely a szállás és az étkezés mellett a kerékpárok, kenuk használatát is tartalmazta. A táborok biztonságát és szakszerű vezetését a programhoz kapcsolódó pedagógus-továbbképzés garantálta. Azok a tanárok, akik Vándortábor-szervezést vállalták, 120 ezer forintos anyagi elismerésben részesültek.

A kombinált táborok mellett idén már harmadik alkalommal próbálhatták ki magukat a gyerekek a vándortáborozók országos versenyén, a VándorViadalon. Ezen a megmérettetésen általános- és középiskolás csapatok mérték össze a tudásukat és a rátermettségüket. A Viadalon négyfős, 2 fiú és 2 lány tagból álló csapatok küzdöttek meg egymással, de az esemény nemcsak a versenyzésről, hanem az életre szóló kalandok és élmények gyűjtéséről is szólt. A VándorViadal döntőjét a Mátrában, Parádon rendezték meg.

Szintén érdekes lehet:

VÁNDORTÁBOR KONFERENCIA 2024

VÁNDORTÁBOR KONFERENCIA 2024

Jó hangulatban, zenés átmozgatással és inspiráló előadásokkal zajlott le a Vándortábor2024 konferencia, amely az Eiffel Műhelyházban kapott helyet. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a Mozgás Évével kapcsolatos gondolatait, illetve újonnan induló programokat is megosztott előadásában a közönséggel. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntő beszédét követően a vándortáborokhoz vagy annak szellemiségéhez köthető előadók az újító […]
event 2024.01.24.
share
arrow_forward
Aktív Magyarország Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Magyar Kajak-Kenu Szövetség Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája Országos Erdészeti Egyesület Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség